Návod na přípravu
Příprava ve vánočkové formě
V míse smícháme oba sáčky a přidáme postupně:
- 230 ml teplého mléka
- 150 g másla nakrájeného na kousky (necháme povolit na pokojovou teplotu)
- 2 rozšlehaná vejce (část odložíme na závěrečné potření)
- dochutíme 1 lžičkou nastrouhané kůry chemicky neošetřeného citronu
- a 2 lžičkami rumu
Pomocí hnětače vypracujeme hladké těsto, které necháme 40 minut kynout v teple pod utěrkou. Formu na vánočku vymažeme máslem a pomocí sítka poprášíme kukuřičnou moukou. Vykynuté těsto vložíme do formy a roztáhneme vlhkými prsty až do okrajů formy. 30 g mandlí a 30 g rozinek namočených v rumu doplníme do těsta za pomoci špejle. Formu umístíme na pečicí plech s pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 185 °C a pečeme ještě 25 minut. Poté téměř upečenou vánočku vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme odloženým rozšlehaným vejcem, případně dozdobíme mandlemi a dopečeme dozlatova. Propečení vánočky zkontrolujeme špejlí.
Příprava v domácí pekárně
Pečicí nádobu vymažeme máslem, vysypeme obsah obou sáčků a přidáme zbytek surovin o pokojové teplotě:
- 230 ml mléka
- 150 g másla nakrájeného na drobné kousky
- 2 vejce
- 30 g mandlí
- 30 g rozinek namočených v rumu
- dochutíme 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry
- a 1 lžičkou rumu
Zvolíme program Sprint / Rychlý. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.